skład mleka matki

Mleko kobiece jest bardzo złożonym produktem. Jego skład i właściwości są dostosowane do potrzeb dziecka. Skład mleka zmienia się w zależności od stadium laktacji i odżywiania matki, zmienia się także w ciągu dnia i podczas karmienia. W pierwszych kilku dniach laktacji gruczoły sutkow wydzielają siarę, której skład charakteryzuje się dwukrotnie wyższą niż w mleku dojrzałym zawartością białek zwłaszcza odpornościowych a także większą zawartością wapnia i cynku a mniejszą tłuszczów i laktozy. Mleko kobiece to mieszanka węglowodanów, tłusczów i białek oraz soli mineralnych i witamin w odpowiednim dla dziecka stosunku.

I tak odpowiednio:

- tłuszcze - stanowią główne źródło energi oraz budulec dla mózgu i układu nerwowego, są łatwo trawione i whłaniane,

- białka - zawartość jego jest mała w porównaniu z mlekiem zwierzęcym ale ilość dostosowana do potzeb dziecka,

- weglowodany - podstawowym weglowodanem jest laktoza, która pokrywa 40% zapotzerbowania energetycznego dziecka karmionego piersią.

Świeże mleko kobiece jest żywym płynem, zawiera bowiem żywe komórki, czynniki odpornościowe, enzymy i hormony. Mleko matki nie uczula dziecka.